Hoppa till innehåll
Home » Blogg » Vem är Ingvar i Sven Ingvars?

Vem är Ingvar i Sven Ingvars?

  • av
Music concert

Sven Ingvars är en svensk musikgrupp som grundades redan 1956 och som fortfarande är aktiva idag. När bandet grundades var det av Sven Svärd, Ingvar Karlsson och Sven-Erik Magnusson. Bandet ligger tvåa på listan över artister som har haft flest låtar på Svensktoppen. Vem är då Ingvar i Sven Ingvars? Han är gitarrist och dragspelare i bandet som lämnade bandet i 2006.

Ingvar Karlsson föddes 1938 i Säffle och var med från starten och grundade Sven-Ingvars. Förutom att vara en del av bandet har han även varit musikhandledare åt personer med olika funktionsnedsättningar i Sverige. Han har också spelat med andra artister som Thore Skogman.

Deltog i deras 60 års årsdag

När Ingvar Karlsson blev pensionär valde han att hoppa av bandet för att fokusera på annat. Han hade då spelat i bandet i nästan 50 år. Efter att han lämnade Sven-Ingvars spelade han in två låtar själv som han dedikerade till hans hembygd Liljedal.

I 2016 fyllde bandet 60 år och då kom Ingvar Karlsson tillbaka för att fira och spela med bandet under några spelningar. Detta var också den sista spelningarna som Sven-Erik Magnusson gjorde innan han dog. Han var den sista originella medlemmen av Sven-Ingvars.

Ingvar i Sven Ingvars – Många populära låtar

Genom sina år har Sven-Ingvars varit bakom många populära låtar i Sverige som även hamnat på Topplistan. Några av deras populära låtar är:

  • Säj inte nej, säj kanske, kanske, kanske
  • Te’ dans me’ Karlstatösera
  • Ett litet rött paket

Stor framgång genom åren

Ingvar i Sven Ingvars har haft mycket framgång genom åren även efter att han lämnade Sven-Ingvars. Bandet var så pass populära under 1963 att de öppnade åt The Beatles. 1990 vann bandet även ”Årets dansband” på Grammys. 2005 blev bandet tilldelat Juryns specialpris på Grammys.

Sven-Ingvars vann under 2006 Lisebergsapplåden vilket är ett pris som tilldelas på Liseberg varje år och det är något som har ”Gjort Sverige gladare”. Sven-Ingvars är inte enbart populära i Sverige, utan de har även haft framgång utomlands. Under 2016 fick bandet ”Swedish Music Hall of Fame”.