Hoppa till innehåll

Sven-Ingvars låtar

Vilka är Sven-Ingvars mest välkända låtar?

Sven-Ingvars har producerat en mängd låtar under de 65 år som bandet har varit aktivt. Många av Sven-Ingvars låtar är dessutom välkända även bland dem som normalt sett inte tillhör de dansbandsfrälsta. Men hur många album har de egentligen hunnit ge ut sedan starten 1956 och vilka av deras låtar är de som är mest välkända bland allmänheten? Vi dyker ner i dansbandets historia och för att ge svar på dessa intressanta frågor. Vem vet, du kanske får läsa om en låt som du inte kände till sedan tidigare.

Vi rekommenderar alla som älskar Sven-Ingvars att gå in på bandets Facebook-sida där det ständigt dyker upp ny och intressant fakta om bandet och dess medlemmar.

De största hit-låtarna

Många förknippar Sven-Ingvars låtar med låten ”Sommar och sol” som ursprungligen gavs ut av David Alexandre Winter 1969 och originaltiteln är Grain de sable. Sven-Ingvars gjorde en svensk version av låten som blev en given succé.

Under den åttonde säsongen av Så mycket bättre, 2017, framförde Icona Pop sin version av låten och den togs emot med stor värme av de övriga deltagarna. Sven-Erik Magnusson skulle medverkat i programmet men några månader före inspelningarna började ersattes han av sin son Oscar Magnusson som också är en av de fasta bandmedlemmarna.

Andra kända Sven-Ingvars låtar

En annan av Sven-Ingvars låtar som är mycket välkänd är Torparrock. Den är inte alls en dansbandslåt utan sägs vara den första rocklåten som skrevs i Sverige. Huruvida det är sant eller inte ska lämnas osagt. Vad som däremot är sant är att den skrevs av Gunde Johansson 1948 och då hette den Torparvisa.

Det är många svenska dansband som har legat på Svensktoppen, men få har gjort det så framgångsrikt som Sven-Ingvars och Sten & Stanley. De sistnämnda toppar listan med 61 låtar, men Sven-Ingvars är inte långt efter med sina 55. Bland de 20 låtar som legat längst på listan syns inte Sten & Stanley till, det gör däremot Sven-Ingvars med låten Två mörka ögon.

Varför är låtarna så populära?

Hur det kommer sig att Sven-Ingvars låtar är så populära finns det inget entydigt svar på. En trolig anledning kan vara att bandet hela tiden har utvecklats och att de aldrig helt har släppt sina rötter i rocken. Bandet startades som ett pop- och rockband. Deras musik är varierande och har inte alltid det typiska dansbandssoundet, något som verkar lockar en bredare publik.

Oavsett vilken av Sven-Ingvars låtar som är din favorit så finns det mycket kvar att upptäcka. Bandet ger ständigt ut nya låtar och en av deras senaste, Röda trådens slut, som är skriven av bandets sångare Oscar Magnusson är väckt mycket uppmärksamhet. Inte minst som en låt med en mycket stark och berörande låttext.