Hoppa till innehåll

Svenska dansband

Vad är nytt inom dansband?

Tiderna har varit tuffa för svenska dansband i och med avfolkningen av den svenska landsbyggden och de stängningar av folkparker och dansbanor som detta medfört. Både nya och gamla dansband har drabbats. De senaste åren har flera dansband återuppstått och detta har bidragit till ett uppsving. När Sven-Ingvars år 2021 meddelade att de skulle ut på turné dröjde det inte länge innan Vikingarna klargjorde att de skulle göra detsamma. Skillnaden är att Vikingarna bestämde sig för att det skulle bli deras avskedsturné då bandmedlemmana kände att de behövde gå i pension.

Oavsett om det är Sven-Ingvars , Vikingarna eller något annat dansband som står högst på önskelistan, så hoppas vi att vi alla får ett riktigt härligt dansbandsår!

Boka en dansbandshelg

Vad kan vara bättre än att boka en helg med svenska dansband för att prova några nya steg eller bli av med eventuell ringrost till några välkända låtar? Aktiva svenska dansband från 60-talet och framåt är väl värda att lyssna på.

Kanske du och partnern eller kompisarna vill uppleva svenska dansband när de är som allra bäst, exempelvis under dansbandsveckan i Malung eller Fryksdalsdansen i Sunne. Inom dansbandsvärlden är alla välkomna, nybörjare som nyss upptäckt musiken så väl som rutinerade dansbandsrävar. Upplev en av årets dansbandshöjdpunkter på plats!

Stora svenska dansband

Det finns många svenska dansband och ett flertal svenska dansbandslåtar som de allra flesta känner till. De sista ljuva åren av Lasse Stefanz och Christina Lindberg, Inget stoppar oss nu av Black Jack och Leende guldbruna ögon av Vikingarna är några exempel.

Självklart är även Sven-Ingvars låtar med på listan över de som är mest välkända. Låten två mörka ögon låg på Svensktoppen i 71 veckor och innehar därmed plats 11 bland de 20 låtar som har legat längst på listan. Totalt har bandet haft 55 låtar på svensktoppen, vilket är näst flest av alla band som representerats där.

Nytt tillskott på dansbandshimlen

Det är absolut inget fel på gamla dansband men vi kan nog vara rörande överens om att allting behöver utvecklas för att inte dö ut och det gäller även dansbanden. Därför är det glädjande att se att det med jämna mellanrum dyker upp nybildade dansband. Ett intressant tillskott är Fiskmåzkvintetten från Bua utanför Varberg på västkusten. Bandet bildades som ett tillfälligt projekt hösten 2020.

Bandmedlemmen Tobias Persson hade en idé om att samla bygden för en kväll och bara spela låtcovers från svenska dansband. Tanken var att bara repa inför den spelningen men bandet kände snabbt att de var något nytt på spåren. Trots sina rötter i punk och rock fann de dansbandsmusiken och började planera fler spelningar. Målet är att skriva dansbandslåtar med en dynamisk ljudbild som kommer från punken och rocken.