Hoppa till innehåll
Home » Blogg » Sveriges bästa dansband gör succé under spelkvällen

Sveriges bästa dansband gör succé under spelkvällen

  • av
Sveriges bästa dansband

Ska du snart arrangera en spelkväll med några kompisar? Då kanske du också vill planera vilken musik som ska spelas i bakgrunden? Varför inte ta tillfället i akt och spela Sveriges bästa dansband? Även om man ska spela tillsammans och prata mycket kan det vara trevligt att ha lite bakgrundsmusik. Dansbandsmusik har länge varit populärt i Sverige och det kommer ständigt nya dansband som vill slå sig in på musikscenen. 

Gör din egen mix på Spotify eller Apple music

Oavsett vilken streamingtjänst du föredrar för din musik kan du vara säker på att det finns en hel del dansbandsmusik att välja på. Kanske har du redan några egna favoriter som du vill lägga till i listan? Om inte kan du bara söka på kategorin dansband och få upp flera roliga band. Då kan en sådan spellista gå i bakgrunden samtidigt som du och dina vänner fokuserar på att plocka ut era andelsspel för dagen. 

Låt alla bidra till spellistan med Sveriges bästa dansband

Vill du göra det lite roligare kan du låta alla som deltar på spelkvällen lägga till sina egna favoriter i spellistan. Du behöver bara förklara att det är dansbandstema som gäller. Sedan kan alla börja lägga in sina egna låtar. Då blir kvällen också lite mer spännande eftersom ingen har kännedom om hela spellistan. Det kan bli minst lika underhållande som att spela på tipset eller spela spel. 

Ta inspiration från Facebookgrupper

Lyssnar du ofta på samma gamla band och låtar kan du alltid ta lite ny inspiration från nätet. På Facebook finns det en uppsjö av grupper där många fans delar med sig av alla sina favoriter. Där hittar du allt från gamla bilder till förslag på gamla CD:s. Det kan vara precis den inspiration du behöver inför en spelkväll. 

När var egentligen dansbandens glansdagar?

Om man skulle göra en lista över Sveriges bästa dansband skulle det bli en väldigt lång lista. Även om det fortfarande dyker upp nya svenska dansband går det kanske inte att jämföra med storhetstiden på 70-talet. Det var en del av underhållningen i folkparkerna omkring i Sverige, som många säkert har goda minnen från. Ett av de största dansbanden från den tiden var Flamingokvintetten. 

Det skulle sedan dröja till 90-talet innan dansbandsmusiken återigen var på tapeten. Då lyssnade vi på allt från Lotta Engberg till Arvingarna. Den här tiden var Bingolotto också en stor del av marknadsföringen, då många svenska dansband spelade där varje säsong. 

Väck liv i traditionerna igen

Om du ska ha en spelkväll kan du passa på att väcka liv i de gamla dansbandstraditionerna igen. Beroende på ålder är det säkert många i ditt sällskap som känner igen en del av artisterna och låtarna. Även om folkparkerna inte existerar på samma sätt längre i Sverige så går det fortfarande att lyssna online. Du behöver bara koppla in bluetoothen och låta gästerna få tillgång till sin spellista. Sedan kan det bli en riktigt trevlig kväll där ni både spelar och lyssnar på musik tillsammans.