Hoppa till innehåll
Home » Blogg » Dansband 2021 – årets mest spelade dansband

Dansband 2021 – årets mest spelade dansband

  • av
Pardans

Det svänger om dansbandsmusiken! Trots att pandemin har slagit hårt även mot svenska dansband 2021 så har de flesta banden ändå klarat sig och grupper som har varit nedlagda, som Vikingarna, har till och med återuppstått för enskilda uppträdanden. Som en följd har några nya svenska dansband inte uppstått under coronaåren, men eftersom den svenska dansbandsmusiken har en så trogen och hängiven publik så har de flesta banden glädjande nog överlevt.

Digitala dansband 2021

Varje år under vecka 29 arrangeras traditionellt Dansbandsveckan i Dalarna, en vecka då drygt 100 000 människor från hela Dansbandssverige samlas, dansar och lyssnar på glad musik. Till Dansbandsveckan brukar eliten av svenska dansband bjudas in och spela för fulla hus. Under 2021 sändes eventet i digitaliserad form, vilket gjorde att man inte behövde lägga ner den populära tillställningen. Här kan man lyssna och dansa till inte bara dansband från Sverige utan även de bästa banden från Finland, Danmark, Island och Norge.

Vad är dansbandsmusik?

Dansband handlar om mer än bara pardans, det innefattar både bugg, klassisk foxtrot, swing, lindyhop och traditionell gammaldans. Innan pandemin arrangerades i genomsnitt 9 000 danser årligen runtom i landet som samlade över 3 miljoner danssugna svenskar. Dansbandsmusiken är egentligen bara populära låtar och sammankomsterna är fyllda av genuin glädje och gemenskap som dessutom ger bra motion som bonus. Under senare har många dansband även börjat vara aktiva i sociala media i strävan efter att få fler följare på Instagram och Facebook och på så sätt sprida sin musik. Just under pandemin har det visat sig vara en smart strategi eftersom dansbandsmusiken där har streamats som aldrig förr. Coronaåren har bara visat att intresset för dansbandsmusik är starkare än någonsin.

Folkparksfesten

Under sommaren hade en ny fest för dansband 2021 premiär, nämligen Folkparksfesten där fem dansband turnerade runt i landet under juli och augusti. Deltog gjorde några av Sveriges mest populära band som Lasse Stefanz, Donnez, Larz-Kristerz, Black Jack och Perikles. På varje ort som besöktes arrangerades tre till fyra dansbandskvällar.

Många bidrag till Melodifestivalen

Många svenska dansband har lyckats ta sig och sina låtar till Melodifestivalen. Den första stora framgången kom 1977 då dansbandet Forbes vann tävlingen med låten ”Beatles”. En låt som blev mycket populär även utanför dansbandsvärlden var ”Fyra Bugg & en Coca Cola” som tio år senare framfördes av populära Lotta Engberg. En annan Melodifestivalen-klassiker blev Arvingarnas ”Eloise” som vann 1993 och som säkert de flesta kan sjunga med i än idag. Den största framgången blev tveklöst ”Tusen och en natt”, bidraget 1999 från Wizex med dåvarande Charlotte Nilsson, nu Perrelli, i spetsen som sedan också gick och vann hela Eurovision Song Contest med den engelska versionen ”Take Me to Your Heaven”.

Några kända dansband 2021

Till de mest kända dansbanden 2021 hör utan tvekan Lasse Stefanz, ett dansband som turnerat Sverige runt i över 50 år. Donnez är ett band som med över 3,5 miljoner streams på Spotify har stora framgångar i sociala media. Black Jack blev odödliga med hitlåten ”Inget stoppar oss nu” och Larz-Kristerz är bandet från Älvdalen som kör sin egen 70-talsstil i modern tappning. Skånska Perikles slog igenom med ”Var ska vi sova inatt” för 40 år sedan.